" />

ΝΑΡΑΓΕΝΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

OGIBiz Website

Main Description
2816127

Menu
2815036
Space
2815456
Main Description
2815181

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ;

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Ως βιολογικό χαρακτηρίζεται το προϊόν το οποίο είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε χημική ουσία επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Αυτό επιτυγχάνεται με το να μην λιπαίνονται οι καλλιέργειες με χημικά λιπάσματα, ούτε να ψεκάζονται με χημικά φυτοφάρμακα που δεν διασπώνται και αφήνουν στα τρόφιμα κατάλοιπα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.. Επίσης και σε όλα τα υπόλοιπα στάδια της παραγωγής μέχρι να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους τοξικές χημικές ουσίες (συντηρητικά, σταθεροποιητές κ.α.).

Αξιοπιστία βιολογικών προϊόντων

Η αξιοπιστία τους στηρίζεται σ’ ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που περιγράφεται στο νόμο 2092 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υποχρεωμένος κάθε βιοκαλλιεργητής να εφαρμόζει. Για την πιστοποίηση ότι οι βιοκαλλιεργητές εφαρμόζουν αυτό το νόμο, υπάρχουν οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης, (οι οποίοι καλύπτουν τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ελέγχου και Πιστοποίησης και έχουν πάρει άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας), και διενεργούν ελέγχους και ειδικές αναλύσεις σε εργαστήρια, κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της παραγωγής (σπορά, λίπανση, φυτοπροστασία, συγκομιδή, τυποποίηση).

Διαφορά των βιολογικών από τα κοινά συμβατικά προϊόντα

  • ΥΓΕΙΑ

Τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για την υγεία μας, γιατί στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Τα προϊόντα αυτά παράγονται με μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Έτσι, ούτε ο αγρότης, αλλά ούτε και ο καταναλωτής, εκτίθεται στον κίνδυνο που προκύπτει από τη χρήση των τοξικών αυτών ουσιών.

Τα συμβατικά προϊόντα, μετά από επίσημες αναλύσεις του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκαν στα «ΝΕΑ» στις 23 και 24-11-2002 με τίτλο «ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ», βρέθηκαν να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ποσοστό 28,8%, ενώ το 3,6% ήταν ακατάλληλα προς βρώσιν, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε τοξικές ουσίες! Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρχε συνέντευξη ενός αγρότη που απροκάλυπτα ανέφερε ότι στα 10 στρέμματα με λαχανικά που καλλιεργεί, χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Για τη δική του όμως κατανάλωση, για την οικογένειά του και 5-6 φίλους, όπως είπε, έχει μια «ελεγχόμενη ζώνη» που καλλιεργεί οπωροκηπευτικά χωρίς να ρίχνει καθόλου χημικά!

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται κάθε είδος ζιζανιοκτόνου, χημικού μυκητοκτόνου, εντομοκτόνου και χημικού λιπάσματος. Με τον τρόπο αυτό δεν μολύνονται οι υδάτινοι πόροι και προστατεύεται η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη μας. Δηλαδή, ο άνθρωπος, καλλιεργώντας βιολογικά, όχι μόνο δεν επεμβαίνει στη φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλά αντίθετα συμβάλλει και στην εξυγίανσή της.

  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα συμβατικά προϊόντα έχουν χαμηλή θρεπτική αξία, αφού  περιέχουν 3 φορές περισσότερο νερό κι έτσι, κατά αναλογία, είναι 3 φορές φτωχότερα σε βιταμίνες, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία (βλ. σχετικό πίνακα). Αγοράζει κανείς θα λέγαμε «κούφια» τροφή πληρώνοντας νεράκι κι αυτό όχι καθαρό, αλλά μολυσμένο με φυτοφάρμακα.. Ενώ, αντίθετα, τα βιολογικά όχι μόνο διατηρούν όλη τους τη θρεπτική αξία, αλλά, επιπλέον, είναι και πιο νόστιμα.

Space
2815457
Footer
2815041

ΝΑΡΑΓΕΝΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ 85, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΚ15342
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2106397063

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 9π.μ.-5μ.μ.
ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9π.μ.-9μ.μ.